Bine ai venit pe blogul meu handmade.Vei gasi aici povestea sapunurilor mele, a unor creme cosmetice handmade, dar si tricotaje, retete culinare.

marți, 29 martie 2011

Sapun cu ciocolata alba, suc de portocale si catina

Este unul dintre primele mele sapunuri.Este un sapun gras,care lasa pielea catifelata. Contine uleiuri saponificate de masline, cocos, palmier, ulei de ricin, miere, vit. A si E,suc si coaja uscata de portocala, ciocolata alba, lapte integral de vaca si catina.L-am aromat cu un macerat de vanilie ( baton), dar aroma -persistenta initial s-a pierdut, devenind foarte discreta.

miercuri, 23 martie 2011

Sapun cu galbenele

Galbenelele-Calendula officinalis-au fost folosite din cele mai vechi timpuri in tratarea unor afectiuni ale epidermei: iritatii, eczeme,rani, zgaraieturi, arsuri, degeraturi si multe altele, datorita calitatilor sale antiinflamatorii, antiseptice,antimicotice, cicatrizante.Din petalele plantei se prepara o alifie pe baza de untura de porc, insa am gasit  o varianta a acesteia, in care untura era inlocuita cu untul clarifiat, cum il numim noi europenii, gheea, cum este numit la mama lui.Gheea este un produs atat culinar, cat si terapeutic.este tonic si nutritiv, hraneste toate tesuturile si organele,este  detoxifiant si se foloseste cu rezultate bune in tratarea afectiunilor de piele.Are acelasi efect cicatrizant ca al gelului de aloe.
Facand legatura intre alifia de galbenele preparata cu gheea, m-am gandit sa folosesc si eu untul clarifiat in prepararea sapunului de galbenele, pentru a potenta calitatile plantei. In acelasi scop am folosit mierea si propolisul.

Sapunul cu galbenele contine: uleiuri saponificate de masline, cocos, palmier di ricin, infuzie si petale de galbenele, ghee,miere si propolis,Vit E si A, ulei esential de levantica.

marți, 22 martie 2011

Sapun cu ou



Oul are cea mai mare putere de catifelare a epidermei si datorita acestei calitati, folosind galbenusul la prepararea acestui sapun, am obtinut unul dintre cele mai fine sapunuri.
Contine uleiuri de masline, cocos, palmier si ricin, ou, miere,lapte integral de vaca, vitamina E si A si ulei esential de lavanda.Curata bine si face o spuma bogata.Dupa folosirea acestui sapun timp de doua saptamani, nu am mai avut nevoie de crema pentru maini!

miercuri, 16 martie 2011

Sapun cu bere

Ei, da, "traiasca berea!" Contine complexul de vitramine B, foarte necesar epidermei noastre, asa ca am folosit-o ca lichid pentru diluarea sodei, la acest sapun ( bineinteles ca dupa ce s-a odihnit o dupa- amiaza si o noapte in frigider, desfacuta, pentru eliminarea CO2. Pe langa uleiurile vegetale saponificate si untul de cacao, am adaugat ceara de albine si miere, si ghee ( unt clarifiat),  iar deasupra am presarat coaja de portocale.....miroase placut-berea, mierea impreuna cu ceara de albine si cu uleiul de portocale ii da un parfum placut, discret.

marți, 15 martie 2011

Primul meu sapun

A fost mai intai documentarea.Am citit tot ce am gasit pe net in romana si franceza.
Ustensilele le aveam, cu exceptia  termometrului, dar prin metoda " la temperatura camerei" se poate si fara.
Mi-am facut o lista cu cele necesare, dar drumul de la dorinta la fapta a fost lung, pentru ca la noi, procurarea ingredientelor necesare este o mare, mare aventura, aventura pe care o continui si in prezent....
Si cum nerabdarea ma cuprinsese, am facut primul sapun cu ce aveam la indemana. Ulei de masline extravirgin...Ce puteam sa fac doar cu el? Un sapun de Castille...Dar parca mi se parea prea simpla compozitia-si, din prima, m-am hotarat sa fac schimbari! Asa ca am  dizolvat soda ( alta poveste, pe care am sd-o dezvalui mai jos) intr-o infuzie de galbenele, am adaugat la trace ulei de ricin, putin lapte integral de vaca si...o lingura buna de miere. Habar n-aveam la momentul respectiv ca ...incepatoarele mai au de asteptat in ceea ce priveste folosirea mierei de albine!
Si cand te gandesti ca soda mea abia avea 70% Na OH.....dar mi-am amintit de regula de trei simpla si am pus cantitatea rezultata in urma calculului.Soda nu se dizolva ca lumea, ramaneau solzi intregi la fundul borcanului....
Sa fi fost norocul incepatorului???? Pentru ca a iesit un sapun foarte fin,care face o spuma densa, este  aromat,  datorita coajei de lamaie....si poate fi folosit atat de bebelusi cat si de viitoarele mamici, caci nu contine uleiuri esentiale.

Sapun handmade vs Sapun industrial

Pielea ne apara de agresorii externi fiind prima linie care ne protejeaza impotriva deshidratarii, a temperaturii, infectiilor si substantelor nocive, iar noi se pareca nu prea stim sa o protejam, expunand-o zilnic factorilor nocivi: frig, arsita, substante daunatoare.Sapunul este produsul cosmetic cel mai folosit. Zilnic ne spalam pe maini-nu doar o data, facem dus ( chiar daca folosim mai noul gel de dus,si acesta tot un sapun este.
Sapunul este de fapt o sare, rezultata in urma reactiei unui acid ( grasime) si a unei baze-soda caustica.In urma reactiei la cald se separa de sapun o substanta lichida gelatinoasa care contine soda,dar si glicerina, atat de necesara hidratarii pielii.Industrial, glicerina este extrasa is folosita pt producerea lotiunilor hidratante, pe care noi le cumparam si folodim cu disperare, dupa ce sapunul ne-a uscat pielea! Aceast este metoda de preparare a sapunului industrial, care mai adauga conservanti ,aditivi, coloranti industriali si parfum sintetic..
Din dorinta de protejare a pielii, a aparut sapunul de casa. Nu, nu e vorba despre sapunul acela fiert afara in cazan, cu miros de soda, sapun pe care l-am uitat se pare de cand a aparut masina automata-dar care spala covoarele mai bine decat oricare vanish!
Din uleiuri (de obicei vegetale,dar nici cele animale nu-s de refuzat pt rolul lor hidratant) soda pura plus alte substante care au menirea sa-i confere calitati unice fiecarui tip de sapun ( lapte, miere, infuzii de plante, ulei de jojoba, unt de shea, ulei din germeni de grau,vitammina A, E , argila, uleiuri esentiale, ), preparate la rece, se obtine sapunul natural, care pastreaza toata glicerina in el, in felul acesta ajutand la mentinerea unei pieli hidratate.
Fata de sapunul industrial, din ce in ce mai colorat si mai parfumat, sapunul handmade este de obicei alb, crem, sau datorita unor substante de tipul argile, spiruline, albastru de metil-dezinfeztant, etc, poate avea nuante de roz, galben, verde sau brun datorita cafelei, prafului de cacao, namolului sapropelic, carbunelui medicinal. Parfumul unui sapun handmade nu este puternic, el fiind obtinut cu ajutorul uleiurilor esentiale, adaugate la sfarsitul operatiei, asa obtinandu-se nu doar o parfumare naturala, ci si o terapie cu ajutorul uleiului respectiv, care adaugat fiind la sfarsit, isi mentine proprietetile intacte, actionand asupra pielii ca un masaj cu ulei esential.Atentie insa, sapunurile ce contin uleiuri esentiale nu pot fi folosite de bebelusi si viitoarele mamic!
Ar mai fi de vorbit despre aspectul sapunulu industrial-net superior celui de casa, insa ce poate fi mai placut decat o petala, o frunza sau o samanta gasite in sapunul natural?
Din nefericire normele UE apreciaza ca fiind sapun natural orice sapun care are in componenta sa doar o parte dintre substante naturale!.
Daca v-ati hotarat sa folositi un sapun natural, fiti atente cand il cumparati; nu va lasati seduse de o aroma puternica, pt ca in mod cert aceea nu este naturala is nici de o culoare eclatanta, ce paote if obtinuta cu ajutorul Blue Aluminum Lake 1 and 2
* Red No. 19* Aluminum Lake* Zirconium Lake* Yellow No. 8, substante permise dar suspectate drept cancerigene, toxice.
Sapunul industrial poate fi folosit a doua zi de la preparare, cel natural dupa 3-6 saptamani cand se termina perioada de saponificare, timp in care se elkimina orice urma de soda.
Sa incercam sa inlocuim vechiul sapun care contine triclosan, etanol, benzaldehida, lauril, etc, cu cele care contin uleiuri botanice si ulei de masline, cocos, etc.