Pielea ne apara de agresorii externi fiind prima linie care ne protejeaza impotriva deshidratarii, a temperaturii, infectiilor si substantelor nocive, iar noi se pareca nu prea stim sa o protejam, expunand-o zilnic factorilor nocivi: frig, arsita, substante daunatoare.Sapunul este produsul cosmetic cel mai folosit. Zilnic ne spalam pe maini-nu doar o data, facem dus ( chiar daca folosim mai noul gel de dus,si acesta tot un sapun este.
Sapunul este de fapt o sare, rezultata in urma reactiei unui acid ( grasime) si a unei baze-soda caustica.In urma reactiei la cald se separa de sapun o substanta lichida gelatinoasa care contine soda,dar si glicerina, atat de necesara hidratarii pielii.Industrial, glicerina este extrasa is folosita pt producerea lotiunilor hidratante, pe care noi le cumparam si folodim cu disperare, dupa ce sapunul ne-a uscat pielea! Aceast este metoda de preparare a sapunului industrial, care mai adauga conservanti ,aditivi, coloranti industriali si parfum sintetic..
Din dorinta de protejare a pielii, a aparut sapunul de casa. Nu, nu e vorba despre sapunul acela fiert afara in cazan, cu miros de soda, sapun pe care l-am uitat se pare de cand a aparut masina automata-dar care spala covoarele mai bine decat oricare vanish!
Din uleiuri (de obicei vegetale,dar nici cele animale nu-s de refuzat pt rolul lor hidratant) soda pura plus alte substante care au menirea sa-i confere calitati unice fiecarui tip de sapun ( lapte, miere, infuzii de plante, ulei de jojoba, unt de shea, ulei din germeni de grau,vitammina A, E , argila, uleiuri esentiale, ), preparate la rece, se obtine sapunul natural, care pastreaza toata glicerina in el, in felul acesta ajutand la mentinerea unei pieli hidratate.
Fata de sapunul industrial, din ce in ce mai colorat si mai parfumat, sapunul handmade este de obicei alb, crem, sau datorita unor substante de tipul argile, spiruline, albastru de metil-dezinfeztant, etc, poate avea nuante de roz, galben, verde sau brun datorita cafelei, prafului de cacao, namolului sapropelic, carbunelui medicinal. Parfumul unui sapun handmade nu este puternic, el fiind obtinut cu ajutorul uleiurilor esentiale, adaugate la sfarsitul operatiei, asa obtinandu-se nu doar o parfumare naturala, ci si o terapie cu ajutorul uleiului respectiv, care adaugat fiind la sfarsit, isi mentine proprietetile intacte, actionand asupra pielii ca un masaj cu ulei esential.Atentie insa, sapunurile ce contin uleiuri esentiale nu pot fi folosite de bebelusi si viitoarele mamic!
Ar mai fi de vorbit despre aspectul sapunulu industrial-net superior celui de casa, insa ce poate fi mai placut decat o petala, o frunza sau o samanta gasite in sapunul natural?
Din nefericire normele UE apreciaza ca fiind sapun natural orice sapun care are in componenta sa doar o parte dintre substante naturale!.
Daca v-ati hotarat sa folositi un sapun natural, fiti atente cand il cumparati; nu va lasati seduse de o aroma puternica, pt ca in mod cert aceea nu este naturala is nici de o culoare eclatanta, ce paote if obtinuta cu ajutorul Blue Aluminum Lake 1 and 2
* Red No. 19* Aluminum Lake* Zirconium Lake* Yellow No. 8, substante permise dar suspectate drept cancerigene, toxice.
Sapunul industrial poate fi folosit a doua zi de la preparare, cel natural dupa 3-6 saptamani cand se termina perioada de saponificare, timp in care se elkimina orice urma de soda.
Sa incercam sa inlocuim vechiul sapun care contine triclosan, etanol, benzaldehida, lauril, etc, cu cele care contin uleiuri botanice si ulei de masline, cocos, etc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu