Bine ai venit pe blogul meu handmade.Vei gasi aici povestea sapunurilor mele, a unor creme cosmetice handmade, dar si tricotaje, retete culinare.

marți, 31 mai 2011

Fraiche savon



Contine uleriuri saponificate de masline,cocos, palmier, ricin, samburi de struguri si tarate de orez, UE de lavanda si lamaie, argila violet si violet de gentiana.
Pentru mentinerea violetului am amestecat argila violet cu violet de gentiana.
Argila violet este foarte bogata in siliciu si indicata pentru tenul uscat si foarte sensibil. Absoarbe impuritatile si este antiinflamatoare.
Uleiul din samburi de struguri este bogat in Vit E si F, zinc,cupru, seleniu, dar mai presus de acestea, contine procianidine ( Opc), care sunt un agent antiimbatranire de 50 de ori mai puternic decat vit E si de 20 de ori decat vit C.Catifeleza pielea, hidrateaza si este antirid.

Vitamina E este prezenta si in uleiul din tarate de orez,cunoscute pentru calitatile lor antioxidante, prevenindimbatranirea prematura a pielii.Uleiul din tarate de orez calmeaza pielea iritata si are calitati inflamatorii.
 Efectul hidratant este potentat de prezenta uleiului de masline, iar cel anti-age de cea a uleiului de palmier, bogat in betacaroten si vit E.
Uleiul de ricin este cicatrizant, antiinflamator si antipigmentar, fiind foarte eficace pentru petele maronii.
 


Din cele mai vechi timpuri uleiul de lavanda a fost folosit la imbaiere, pentru vindecarea arsurilor minore ( inclusiv cele acuzate de soare), taieturi, zgaraieturi, eczeme, dermatite, impotriva starilor de ameteala, a durerilor de de cap,insomniei, acnee, furuncule; nu in ultimul rand uleiul de lavanda este folosit pt a usura starile de anxietate, stres, alinand si relaxand corpul si mintea.
Uleiul de lamaie are actiune invioratoare si tonifianta, benefica in cazul durerilor de cap si a migrenelor, este antidepresiv.






Sapun cu castraveti

Este un sapun natural, preparat prin metoda " la rece", indicat pentru tenul gras si mixt.

Pentru lichidul necesar diluarii hidroxidului de sodiu ( NaOH) am folosit castraveti - sucul, pulpa
si coaja, .Sapunul contine uleiuri saponificate de cocos, porumb si floarea soarelui, ambele fiind cunoscute pentru efectul  hidratant, unt de cacao, gel de aloe vera , argila verde, UE de Tea Tree, menta si rozmarin.
Sucul de castraveti , bogat in aminoacizi, saruri minerale ( oxid de calciu si magneziu), curata , tonifica, hidrateaza, reminalizeaza  si catifeleaza atat tenul gras, cu pori dilatati, cat si pe cel uscat.Actiunea de catifelare a pielii este completata de cea de indepartare a ridurilor
Argila verde incetineste procesul de imbatranire, si intareste epiderma.Este o argila universala, activa, bogata in minerale si apreciata pentru proprietatea de absorbire, catifelare, netezire  si purificare a epidermei.Este eficace in cazurile de piele inflamata, este potrivita pentru ingrijirea tenului gras si mixt. Ajuta la reglarea sebumului la nivel facial.
Gelul de aloe vera este folosit pe scara larga in ingrijirea tenuluii, pentru proprietatile sale antiinflamatorii. Contine aminoacizi, minerale, enzime, polizaharide. Vindeca ranile si arsurile mici.
Uleiul de porumb este bogat in vit E si K, betacaroten. Este antioxidant, antiinflamator, hidratant.
Hidratant si emolient in acelasi timp este si uleiul de floarea soarelui.
Untul de cacao este foarte bogat in agenti antioxidanti, ceea ce il face foarte util in industriei farmaceutice si cosmetice.Vitamina E continuta, calmeaza, hidrateaza si echilibreaza pielea oferind colagenul care combate ridurile.
Untul de cocos, si el bogat in vit E si K,are proprietati antioxidante, iar in procesul de saponificare asigura acestuia spuma si duritatea necesara.
Uleiul esential Trea Tree creste capacitatea organismuli de a lupta impotriva oricarei infectii; este un bun adjuvant in acnee,arsuri, ten gras incarcat,pete si diverse leziuni ale pielii,eruptii cutanate,negi, arsuri si plagi infectate.
Uleiul esential de menta este antiseptic general,antiinflamator, astringent, stimulent al sistemului nervos ( antidepresiv).
Uleiul esential de rozmarin este folosit in tratamenele de revitalizare a tuturor tipurilor de ten; tratamente speciale pentru tenurile grase,acneice, seboreice, eczeme, par gras, matreata, scalp iritat.



miercuri, 25 mai 2011

Primii pasi II

Dupa ce ati reusit sa va procurati toate ustensilele necesare, ingredientele pentru primele sapunuri, incepe marea aventura, din care nu va veti mai opri.Bineinteles ca primele sapunuri vor fi executate conform unei retete oferite de minunatul google, in urma cautarilor repetate.

*Folositi cu incredere www. soapcalc.net si verificati orice reteta gasita.Fiecare ulei are un alt indice de saponificare, de aceea pt fiecare ulei se calculeaza necesarul de Na OH.soapcalc va va spune cata soda va trebuie, cat lichid, ce calitati va avea sapunul; in functie de indicatorii sai si de proprietatile uleiurilor puteti schuimba cantitatile pana obtineti sapunul dorit.

Din practica mea de pana acum: am gasit retete publicate,dar la verificarea cu sopcalc,am avut surpriza sa constat ca sapunul respectiv ar fi avut indice de curatare si spuma 0.

*Dupa cateva incercari reusite, nu ezitati sa va creati propriile retete, pornind de la ceea ce vreti sa obtineti, tinand cont de proprietatile uleiurilor folosite.

Si acum, la treaba:
1.pregatiti formele.Cele de silicon le ungeti cu ulei, celelalte le imbracati cu pergament sau folie alimentara, iar cele din plastic nu au nevoie de nicio interventie;
2. Dizolvati soda ( NaOH in lichidul indicat de reteta, adaugand soda treptat, amestecand continuu pana la completa dizolvare a acesteia); puneti vasul in alt vas cu apa rece;
3.Cantariti ingredientele si puneti unturile vegetale in vasul in care veti pregati sapunul la bain-marie; se tin pe abur doar pana devin fluide
4. Adaugati si celelalte uleiuri vegetale;
5. Verificati daca  lichidul in care ati adaugat soda si uleiurile au aceeasi temperatura ( verificati cu termometrul sau cu dosul mainii; daca va lipseste termometrul, cel mai sigur este sa le lasati pana ajung la temperatura camerei) .
6. Turnati treptat soda dizolvata in uleiuri, amestecand mereu cu blenderul.
7. Cand consistenta uleiurilor devine asemanatoare unei budinci, adaugati restul ingredientelor amestecand continuu ( uleiuri esentiale, aregile, uleiuri pretioase,pe care nu le luati in calcul pentru saponificare, etc).
8.Turnati pasta de sapun in formele pregatite, puneti deasupra folie alimentara, acoperiti cu paturi timp de 24-48 ore cat dureaza prima faza a saponificarii. Dupa 24 de ore sapunul se poate taia.
9. Si cel mai greu, asteptai 3-6 saptamani pana se termina intregul proces de saponificare si  se usuca sapunul.
Un sapun uscat este mult mai economic.

luni, 23 mai 2011

Primii pasi

Daca v-ati hotarat sa faceti sapun singure-prin metoda " la rece", evident, aveti nevoie de cateva ustensile pe care le veti folosi doar in acest scop:
-un vas cu o capacitate de cca 2,5 l din inox sau emailat ( integral, fara nicio ciobitura)
-un alt vas mai mare decat primul (poate fi bol ) in care sa puneti apa fierbine pt. bain-marie.
- un alt vas de cca 1/2 l tot inox sau emailat in care veti dizolva soda .Se poate folosi si un borcan, dar caldura degajata in timpul acestei reactii este atat de mare, incat borcanul se poate sparge.
- cantar de mare precizie (Buna ar fi o balanta farmaceutica)
-recipiente in care sa cantariti ingredientele ( nu cantariti niciodata soda caustica direct in cantar)
-o lingura inox
-un tel in forma de para
-folie alimentara
-paturi pt. acoperirea sapunului.
-daca lucrati cu forme individuale-o cutie mai mare in care sa le puneti inainte de a le acoperi
-Stik blander
-Termometre de bucatarie-2 buc. Unu pt solutia de soda, altul pt uleiuri. Se poate si fara, controland vasele cu dosul palmei, sau lasand totul sa se raceasca (" uitand" de ele).Eu asa procedez.
-Forme.Aici functioneaza la maxim imaginatia fiecareia: forme de silicon pt prajituri, forme de plastic din categoria " galetute pt. nisip", clasicele forme de chec, recipiente de la cutii de lapte ( daca folositi lapte din magazin), inghetata, iaurt, mustar, sapuniere, etc.
-hartie pentru a acoperi blatul pe care lucrati
-ochelari de protectie, manusi, masca
-o sticla cu otet pt neutarlizarea sodei in cazul unui accident nedorit.
*Purtati intotdeauna maneca lunga atunci cand preparati sapunul.
*Deschideti fereastra, porniti hota, dizolvati soda caustica sub hota.Daca timpul permite, iesiti pe balcon.
* NU UITATI: intotdeauna se pune soda caustica in apa sau alt lichid folosit ( lapte, infuzii de plante, sucuri de legume), niciodata invers; soda caustica este avida de apa ( asa am invatat la chimie, va mai amintiti?) si riscul este mare pt. noi.
*Fara copii si animale de companie in spatiul in care va desfasurati activitatea.
*Inchideti telefonul, pt ca nimeni sa nu va deranjeze.
*Aranjati pe blat toate ingredientele necesare, cantarite ( uleiuri) , masurate ( argile, capsule, etc) pt a nu uita ceva.


Procurarea ingredientelor.
Un lucru este clar: sapun fara soda caustica (Na OH), nu se poate face.Cine sustine ca poate, se refera la metoda Melt &Pour, dar si in acest caz, se foloseste un sapun baza, care initial a fost facut.....tot cu soda caustica.Ne place, nu ne place,fara soda nu se poate. In finalul reactiei vom avea o sare, care este de fapt sapunul nostru. Aceasta sare am obtinut-o in urma reactiei dintre  uleiurile vegetale.
Pentru sapunul handmade se foloseste soda de 98-99%.In primele mele incercari, nerabdatoare, in lipsa acestei sode am folosit-o pe cea cu puritate de 70%  si a functionat! am calculat nesesarul cu ajutorul regulei de 3 simpla.Este adevarat insa ca s-a dizolvat mai greu, a ramas o cantitate pe fundul vasului....Va imaginati cred ce incantata am fost cand am procurat ( scrisesem initial " am gasit", dar eu nu am gasit niciodata, altii mi-au gasit!) Nu se compara.
Pentru inceput, aveti nevoie de cateva uleiuri vegetale pe care le gasiti usor: ulei de masline, de palmier, de cocos ( neaparat, fara el putere de spumare si de curatare este redusa). Pentru inceput, personalitatea sapunului va fi data de adaosurile de la tracer: ricin, uleiuri esentiale, miere....
Cand va experimentati, ceea ce de obicei se intampla foarte repede ( asta pentru ca intotdeauna cine se apuca de sapunarit o face din placere!) procurativa si uleiuri mai rare, uleiuri esentiale, argile, etc. Despre procurarea lor am mai scris.

*Alegeti pentru primul sapun o reteta simpla.
Eu am inceput cu o reteta recomandata de Le savon de biscuit:
Le savon du debutant-Olive
-ulei de masline-500g
-NaOH-61g
-apa 190 g.
Eu am mai adaugat o lingura de ulei de ricin, una de miere si coaja de lamaie, la trace. Si a iesit!

                                                   -va urma-            





duminică, 15 mai 2011

Yasmine

Sapun natural, preparat prin metoda " la rece"

Sapun de toaleta potrivit oricarui ten. Contine uleriuri saponificate de masline,cocos, palmier, ricin si samburi de struguri.
Uleiul din samburi de struguri este bogat in Vit E si F, zinc,cupru, seleniu, dar mai presus de acestea, contine procianidine ( Opc), care sunt un agent antiimbatranire de 50 de ori mai puternic decat vit E si de 20 de ori decat vit C.Catifeleza pielea, hidrateaza si este antirid.
Efectul hidratant este potentat de prezenta uleiului de masline, iar cel anti-age de cea a uleiului de palmier.
Uleiul de ricin este cicatrizant, antiinflamator si antipigmentar, fiind foarte eficace pentru petele maronii.
Beneficiile uleiului de iasomie sunt atribuite proprietatilor sale antidepresive, antiseptice, afrodisiace, cicatrizante, sedative.Face spuma si are un miros incantator.


vineri, 13 mai 2011

Neem Soap

Este-ca si celelalte sapunuri prezentate, un sapun natural, preparat " la rece", realizat dupa o reteta proprie,  pentru ten acneic.Contine uleiuri saponificate de masline, palmier, cocos, ricin si Neem, argila verde, gel de aloe vera si propolis.
 Am folosit uleiul de masline, hidratant puternic, si emolient, uleiul de ricin pentru calitatile sale terapeutice si ulei  bio de Neem.Folosit in India incepand cu anul 2000 i.Hr, mentionat in textele antice ca fiind "tamaduitorul tuturor boilor", uleiul de neem este cunoscut pentru proprietatile sale antibacteriene, antifungice, antiparazitare, eficient in tratarea acneei, ranilor, negilor si a eruptiilor cutanate.
Uleiul de ricin este singura sursa cunoscuta de acizi grasi nesaturati valorosi, acidul ricinoleic, acestia fiind cunoscuti pentru proprietatile lor extraordinare de vindecare.Este hidratant, emolient, iar in procesul de saponificare ajuta la imbunatatirea calitatii spumei.
Cu ajutorul uleiului de cocos sapunul are o spuma de calitate.

Propolisul este antiviral, antitoxic, antiimflamator,regenerator al tesuturilor ranite.
 Gelul de aloe vera este folosit pe scara larga in ingrijirea tenuluii, pentru proprietatile sale antiinflamatorii. Contine aminoacizi, minerale, enzime, polizaharide. Vindeca ranile si arsurile mici.
 Argila verde incetineste procesul de imbatranire, si intareste epiderma.Este o argila universala, activa, bogata in minerale si apreciata pentru proprietatea de absorbire, catifelare, netezire  si purificare a epidermei.Este eficace in cazurile de piele inflamata, este potrivita pentru ingrijirea tenului gras si mixt. Ajuta la reglarea sebumului la nivel facial.

.


"Mozaic"

Sapun antiseptic, natural, preparat prin metoda " la rece". Contine uleiuri vegetale saponificate: de masline, cocos, palmier, ricin, catina, vit. E, miere, cateva seminte de mac mai degraba pentru un usor masaj, dacat o exfoliere. Aspectul de mozaic este obtinut prin inglobarea bucatilor de sapunuri diferite.Am folosit albastrul de metilen pentru rolul sau antiseptic, dar si pentru colorarea sapunului. Si, asa cum era de asteptat, in contact cu galbenul sapunului ( de la uleiul de catina) am obtinut un minunat verde primavaratic.

miercuri, 11 mai 2011

Ice soap

Este un sapun potrivit oricarui ten. Are proprietati emoliente si hidratante,datorita continutuli mai mare de ulei de masline. Pe langa uleiul de masline mai contine uleiuri saponificate de cocos, palmier ,floarea soarelui si ricin, lapte,miere, uleiuri esentiale de lamaie si lavanda, iar culoare " fisticului" este obtinuta prin adaugarea catorva picaturi de albastru de metil, care a reactionat prin a deveni verde-fistic in contact cu laptele crem!

luni, 9 mai 2011

Din resturi de sapun

.
Nu aruncati cojile de sapun. pastrati-le si cand se strange o cantitate mai mare pregatiti-va un sapun absolut unic!




Am avut-si mai am inca-o mutime de bucati de sapun cazute  la fasonare, plus coji, capete ramase de la cele folosite. Azi am cantarit 150 g de sapun uscat si l-an dat pe razatoarea mica .Intr-o galetuta de smantana am pus sapunul ras plus 25 g apa ( se pune cca 20% lichid) si pe baia de abur l-am incalzit-cere intr-adevar multa rabdare. Dupa ce am omogenizat bine totul am adaugat o lingurita buna de gel de aloe si inca una de ulei de ricin, iar pentru ca sapunul meu era departe de a fi foarte alb, am incercat sa-i redau o nuanta placuta adaugand o lingurita rasa de argila rosie-si uite asa am impuscat doi iepuri: sapunul meu si-a schimbat culoarea, dar s-a si imbogatit cu argila rosie, cunoscuta fiind pt efectele sale deosebite asupra tenului. Dupa ce totul a fost gata, am turnat-mai bine zis am indesat cu spatula cu care am amestecat, caci consistenta nu este prea fluida-intr-o forma....de la o inghetata Mc Donald's.
Nu a fost nevoie sa adaug niciun fel de ulei esential, sapunul avand o minunata aroma adunata de la intregul amestec.
In locul uleiului de ricin se poate pune orice fel de ulei pe care-l aveti la indamana: masline,tarate de orez, samburi de struguri,sau floarea soarelui, care sigur exista in bucataria fiecareia.

sâmbătă, 7 mai 2011

Ingrediente, ingrediente....

Cum se procura ingredientele necesare pentru sapunul natural? Greu. Si cand spun greu, ma refer la situatia de la noi din tara. In primul rand pentru ca sunt scumpe si greu te incumeti sa cumperi tot ceea ce ti-ai dori o data.Si de aici ....cand ai reusit in sfarsit sa-ti strangi ingredientele de baza, incepi treptat-treptat sa achizitionezi si uleiuri mai rare, gel aloe vera, argile, si dintr-odata te trezesti ca ti s-a terminat uleiul de cocos si ca...a disparut de pe piata cel cu pret accesibil buzunarului tau, iar daca ai sansa sa-l gasesti la un pret cat de cat rezonabil, constati cu stupoare ca taxele postale la magazinul respectiv sunt aproape egale cu pretul produsului!
Ca sa nu mai vorbim despre soda caustica de puritate 98-99%......pe care o am datorita unei dragi si vechi prietene ce are sansa sa domicilieze in Bucuresti, chiar langa magazinul Obor ( ca altfel mi-ar fi jena s-o deranjez).....
Dar ce sa faci, la un moment dat sapunaritul devine o boala incurabila, incat treci peste toate aceste neplaceri!
Asadar: de la Metro: ulei de masline, porumb, cocos, palmier, tarate de orez, samburi de atruguri; din magazinele bio online: ulei de soia, germeni de grau, argila rosie, verde, alba, uleiuri esentiale, iar uleiui si unturi pretioase, din magazinele artizanilor de pe breslo.

Arome de primavara


Sapun natural, preparat " la rece"
Contine uleiuri saponificate de: masline, cocos, tarate de orez si palmier, miere ,vit A si E.

 Din combinatia brad, lavanda si bergamota, a iesit o  minunata aroma , mai degraba florala decat de cetina! Este un sapun hidratant, prin uleiul de masline si suplimentul de miere, regenerator, prin uleiul de tarate de orez si antioxidant prin cel de palmier si adsaosul de vit E.Are un bun indice de curatare si face o spuma bogata, cremoasa.Culoarea te duce cu gandul la serile placute ale primaverii, si se datoreaza misterelor saponificarii!

miercuri, 4 mai 2011

Clabucel a inchis usa pentru cei nou veniti!

Clubul Clabucel, club ce functioneaza cu sarg pe site-ul www.super-parinti.com, a devenit exclusivist, elitist! .Niste fete harnice si talentate de altfel, au inceput sa creada ca au inventat ele atat roata cat si apa calda.Uita insa ca si ele au fost candva incepatoare, ca si ele au bantuit netul in aflarea unor mistere ale sapunaritului,ca si ele folosesc idei luate de prin site-urile englezesti...
De fapt Clabucel nu a inchis  usa pentru cei nou veniti, ci le-a trantit-o in nas!