Dupa ce ati reusit sa va procurati toate ustensilele necesare, ingredientele pentru primele sapunuri, incepe marea aventura, din care nu va veti mai opri.Bineinteles ca primele sapunuri vor fi executate conform unei retete oferite de minunatul google, in urma cautarilor repetate.
*Folositi cu incredere www. soapcalc.net si verificati orice reteta gasita.Fiecare ulei are un alt indice de saponificare, de aceea pt fiecare ulei se calculeaza necesarul de Na OH.soapcalc va va spune cata soda va trebuie, cat lichid, ce calitati va avea sapunul; in functie de indicatorii sai si de proprietatile uleiurilor puteti schuimba cantitatile pana obtineti sapunul dorit.
Din practica mea de pana acum: am gasit retete publicate,dar la verificarea cu sopcalc,am avut surpriza sa constat ca sapunul respectiv ar fi avut indice de curatare si spuma 0.
*Dupa cateva incercari reusite, nu ezitati sa va creati propriile retete, pornind de la ceea ce vreti sa obtineti, tinand cont de proprietatile uleiurilor folosite.
Si acum, la treaba:
1.pregatiti formele.Cele de silicon le ungeti cu ulei, celelalte le imbracati cu pergament sau folie alimentara, iar cele din plastic nu au nevoie de nicio interventie;
2. Dizolvati soda ( NaOH in lichidul indicat de reteta, adaugand soda treptat, amestecand continuu pana la completa dizolvare a acesteia); puneti vasul in alt vas cu apa rece;
3.Cantariti ingredientele si puneti unturile vegetale in vasul in care veti pregati sapunul la bain-marie; se tin pe abur doar pana devin fluide
4. Adaugati si celelalte uleiuri vegetale;
5. Verificati daca lichidul in care ati adaugat soda si uleiurile au aceeasi temperatura ( verificati cu termometrul sau cu dosul mainii; daca va lipseste termometrul, cel mai sigur este sa le lasati pana ajung la temperatura camerei) .
6. Turnati treptat soda dizolvata in uleiuri, amestecand mereu cu blenderul.
7. Cand consistenta uleiurilor devine asemanatoare unei budinci, adaugati restul ingredientelor amestecand continuu ( uleiuri esentiale, aregile, uleiuri pretioase,pe care nu le luati in calcul pentru saponificare, etc).
8.Turnati pasta de sapun in formele pregatite, puneti deasupra folie alimentara, acoperiti cu paturi timp de 24-48 ore cat dureaza prima faza a saponificarii. Dupa 24 de ore sapunul se poate taia.
9. Si cel mai greu, asteptai 3-6 saptamani pana se termina intregul proces de saponificare si se usuca sapunul.
Un sapun uscat este mult mai economic.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu