Bine ai venit pe blogul meu handmade.Vei gasi aici povestea sapunurilor mele, a unor creme cosmetice handmade, dar si tricotaje, retete culinare.

joi, 28 iulie 2011

Rasfat cu nectarine





Nectarinele sunt surse valoroase de K,P, Fe. Mg, Ca si vitamine:A,C si vitamine din complexul B. Au efect revigorant si suplinesc pierderile de saruri minerale cauzate de transpiratia excesiva, avand un continut de apa mare: 87-89 %.

Este  stiut ca fructele si legumele rosii, galbene si portocalii sunt bogate in vitamina A si beta-caroten, acestea avand un rol foarte important in ingrijirea pielii si a parului.
Curatati o nectarina de coaja si zdrobiti pulpa pana ce devine un piure fin. Aplicati pe fata curatata si pastrati-o in jur de 15 minute, dupa care o inlaturati cu apa calduta. Hidrateaza tenul si il face mai luminos.
Pentru sapunul pe care l-am facut, nu am curatat nectarinele, caci vitaminele se afla tocmai acolo.De aceea sapunul este usor pistruiat....


Dar piureul de nectarine a fost adaugat abia la trace si  pana am ajuna acolo am folosit uleiuri saponificate de cocos, palmier,masline, ricin, din samburi de struguri, din tarate de orez, unt de shea si de babassu; la trace, pe langa nectarine am mai pus gel de aloe, ulei din germeni de grau, smantana.Pentru a-i da o aroma proaspata am folosit uleiuri esentiale de lamaie si bergamota, mai contine insertii de alte sapunuri ( tot cu fructe!) si face o spuma densa si cremoasa. Este un sapun hidratant si hranitor, bun pentru un ten normal, uscat si mixt.






marți, 19 iulie 2011

Banane&vanilie

Am fost  la cumparaturi si cum mi-au iesit in cale niste fructe de mango si avocado, si cum eu sunt in perioada fructelor, n-am putut trece indiferenta pe langa ele!
Si cu toata caldura care nu ma imbia deloc la o actiune de sapunarit, am trecut la actiune. Am facur doua sapunuri   care-mi plac mult.Al treilea va urma.
Nu radeti, dar unul dintre ele este cu ...banane! Stiu, este al treilea in acest sezon...Am vrut sa incerc varianta banane -vanilie.Nu toata lumea iubeste scortisoara.Nu prea aveam o imagine a viitorului sapun, dar culmea, a iesit chiar mai reusit decat daca l-as fi proiectat cu dichis!

Am folosit laptele de vaca integral -congelat-pentru diluarea sodei, pentru ca-mi place mult culoarea galbena pe care o primeste ca urmare a reactiei cu soda, culoare asemanatoare cu a bananei.Uleiurile folosite au fost de cocos, palmier, rapita si floarea-soarelui, iar la trace am adaugat unt de shea si piure de banane amestecat cu zeama de lamaie-pentru a evita oxidarea-si cu miere.Si pentru ca n-am vrut sa fie chiar simplu, am oprit o parte din pasta obtinuta si am pus o lingurita de mac-asa, doar de efect! Iar intre cele doua straturi am cernut cacao. Ei, dar farmecul tocmai de acum incepe, pentru ca nefiind foarte groasa pasta mea, cea cu seminte a miscat stratul de cacao, lasand usoare si fine dare de cacao, iar macul s-a amestecat-ce mai, a luat-o spre fundul formei!Surpriza insa acum apare: la suprafata a urcat o urma de cacao care asa de frumos s-a inscris in restul " aluatului".Iar de aromat , m-am tinut de cuvant: am folosit vanilie bourbon. este un sapun fin, hranitor, hidratant, cremos....

miercuri, 13 iulie 2011

Reducere 20%

Reducere 20 % in perioada 14-15 iulie pt toate produsele de  pe breslo.Comanda minima 30 lei inainte de reducere.

luni, 11 iulie 2011

Banane & scortisoara

Iar banane? Iar banane, dar...cu scortisoara.
Despre beneficiile bananelor am mscris, poate v-am si convins sa folositi in fiecare zi o banana pentru ten ca sa ramaneti vesnic tinere si frumoase.
Tare-mi place sapunul acesta; are o culoare neobisnuita care i se trage de la faptul ca bananele se oxideaza, plus amestecul de scortisoara....
Contine ulei de cocos, de palmier, de floarea soarelui, unt de shea si de babassu, doua ingrediente care-l fac fin, si l-am imbogatit cu faina de ovaz, smantana, scortisoara si o banana.

Beneficiile bananelor

"Fructul de aur" era numita banana in vechea medicina indiana si era considerata un secret al naturii pentru pastrarea tineretii.Fiind bogata in vitamine:B, A, C, si E, in minerale: Ca, P, K, N,dar si intr-un aminoacid special, triptofan, banana a intrat in centrul atentiei saloanelor de cosmetica, ea contribuind din plin la ingrijirea tenului, dar si a parului.
Se spune ca daca ne-am freca fata zilnic cu piureul obtinut dintr-o banana, tenul nostru nu ar mai imbatrani.Piureul de banana are o actiune hidratanta asupra tenului, iar vit.A existenta in componenta sa are la randul sau un efect benefic asupra epidermei.
Masca crema cu banana
Se poate folosi pentru orice ten: 1/4 banana se paseaza cu furculita si se amesteca cu zeama de la 1/2 lamaie si o lingurita de ulei de masline.Dupa ce s-a omogenizat se adauga 1 lingurita din crema nutritiva pe care o folosim .Se intinde pe fata si se lasa 20 de minutew dupa care se spala cu apa calda.
Pentru tenul acneic:
O banana coapta se curata, se mixeaza si se aplica pe tenul curatat .Se imnlatura dup 20 de minute cu apa calda. Datorita potasiului pe care-l contin se elimina bacteriile, iar vit. B va calma in acelasi timp iritatiile.
Tot pentru tenul gras:
O banana coapta se mixeaza cu o lingurita de miere si cateva picaturi de zeama de lamaie sau portocala. Se intinde pe fata si se lasa sa actioneze 15 minute, dupa care se indeparteaza cu apa calda.
Pentru tenul matur:
O banana mijlocie, coapta, se mixeaza si se amesteca cu o lingurita de miere. Se intinde pe fata si se inlatura dupa 20 de minute cu apa calda.
O alta reteta pentru tenul matur:
o banana coapta( mica) se zdrobeste cu o furculita si se amesteca cu o lingura de miere, doua linguri de smantana si o lingura de faina de ovaz pentru a obtine o pasta consistenta. Daca este prea subtire mai puneti faina, daca este prea groasa puneti putina smantana.amestecul se intinde pe fata pentru 30 de minute. Se indeparteaza cu apa de izvor si discuri demachiante. Se foloseste de 3 ori pe saptamana.
Pentru tenul uscat:
1/4 cana de iaurt, o lingura de miere si 1/4 banana se amesteca bine. Se aplica pe fata si se lasa 10 minute. Se indeparteaza cu apa calda.
Masca hidratanta:
o banana coapta se curata si se mixeaza cu un ou ( pentru tenul gras se foloseste albusul, iar pentru cel uscat galbenusul), o lingurita de miere si una de caimac. Se aplica pe fata si se indeparteaza cu apa calda.
O alta masca hidratanta: se face un piure fin dintr-o banana coapta si ocontinutul a  4 capsule de vit E ( intepati capsula cu un ac de seringa steril si scurgeti  continutul). intindeti masca pe fata si indepartati-o dupa 10 minute cu apa calduta.Uscati prin tamponare cu servetele curate.
Masca exfolianta: o banana se paseaza bine si se amesteca cu 1/4 cana de zahar brun. Se aplica pe fata si se lasa 5 minute dupa care se clateste cu apa calda.
Masca cu banana si avocado:
o banana coapta si un fruct de avocado copt  ( curatate, bineinteles) se mixeaza pana devin un piure fin.Se adauga 3 lingurite de iaurt simplu si trei picaturi de vit E 9 scurse dintr-o capsula).Se omogenizeaza si se intinde pe fata si se lasa 10-15 minute sa actioneze, dupa care se indeparteaza cu apa calda.
Bananele sunt excelente in tratamentele pentru intretinerea parului.
Pentru par uscat:
o banana mare coapta se curata si se mixeaza cu un galbenus de ou, 2 linguri de smantana si o lingurita cu miere.Se aplica amestecul pe scalp. Se acopera parul cu o folie de plastic pestecare se pune un prosop cald.Dupa 40 de minute se spala parul
Pentru par gras:
o banana mare si coapta curatata, se mixeaza cu 2 linguri de zeama de lamaie. Coaja bananei se da prin masina de tocat si se amesteca cu pasta de banana. Scalpul se umezweste cu ajutorul unui disc demachiant cu lapte proaspat, dupa carwe se aplica masca.Se procedeaza ca la masca pt. par uscat.

Balsam pentru par cu banane si miere
Intr-un bol se mixeaza doua banane coapte impreuna cu 1/2 pahar de miere pana se obtine o paste omogena. Se pune intr-un flacon de sampon impreuna cu un jet de apa ( se tine sticla sub robinet si se da drumul la apa cu presiune si se inchide imediat robinetul). Se foloseste in cantitati mici inaintea fiecarei spalari.

Masca pentru par uscat si deteriorat
o banana coapta, 2-3 linguri maioneza, o lingurita de ulei de masline, Se face un piure fin din banana curatat, apoi se adauga celelalte ingrediente si se mixeaza din nou. Se aplica pe par pentru 20 de minute, dupa care se spala parul in mod obisnuit.






joi, 7 iulie 2011

Tomato juice soap

Proprietatile deosebite ale rosiilor, despre care am scris in articolul anterior, m-au determinat, bineinteles, sa fac un sapun in care sa le folosesc.
.Dar teama mea cea mai mare a fost ca nu cumva acest sapun sa aiba in final miros de ciorba de rosii....doar asta m-a putut opri sa nu pun si boia ( pentru culoare) in sapun.
Si pentru ca de aceasta data mirosul m-a preocupat in mod deosebit ( una este sa te speli cu un sapun fara miros si alta este sa te speli cu unul care miroase a ciorba sau a sos de rosii...), am ales ca aroma principala pe cea de cuisoare.
Vechii indieni folodeau cuisoarele pentru  tratarea unor probleme dermatologice, ele redand culoarea pielii atunci cand este iritata sau inrosita.
Uleiul esential de cuisoare este indicat pentru tenul gras si acneic, ajuta mult in tratamentul furunculeleor, abceselor, acneei si...scabiei, ajuta la cicatrizarea ranilor infectate, este eficient in cazul mancarimilor puternice ale pielii. Reda elasticitatea pielii, alunga insectele si amelioreaza mancarimile si roseata produse de intepaturile acestora, este antidepresiv si calmeaza migrenele.
Cercetatorul spaniol Juana Fernandez- Lopez a evaluat efectul antioxidant al celor mai utilizate cinci condimente in bucataria meridionala: oregano, cimbru, rozmarin, salvie si cuisoare.Testele efectuate au relevat faptul ca cea mai mare putere de epurare a peroxidului de hidrogen o au cuisoarele si ca tot ele au fost cele carea au avut cea mai mare putere de reducere a gradului de oxidare a lipidelor, adica degradarea acestora sub actiunea radicalilor liberi.
Am pornit de la ideea ca pentru a avea un sapun care sa curete si sa aiba si o spuma buna este nevoie de 30-31% de ulei de cocos, iar pentru stabilitate, de 20-25% ulei de palmier, iar restul, pana la 100% se completeaza cu uleiurile dorite .Eu am ales uleiul de rapita, pe cel din samburi de struguri, de masline si unt de babassu si de shea.
Cantitatea de lichid necesara dizolvarii sodei caustice, am impartit-o astfel: o parte fost lapte, pe care l-am adaugt de la inceput in uleiuri ( merci Reo!), o parte a fost suc de rosii pe care l-am adaugat la trace si, abia cam a treia parte a fost apa in care am dizolvat soda. La trace am mai pus pulpa de rosii mixata fin, smantana, miere si bineinteles UE de cuisoare, dar si o mica lingurita de cuisoare macinate bine.Intr-o treime din pasta de sapun am pus argila rosie.
Dupa ce am turnat totul in forma de chec, am pus deasupra cateva cuisoare, insa la taiatul sapunului am realizat ca nu puteam trece cu cutitul prin ele, asa ca...le-am scos usurel si...am obtinut cateva "gauri de efect", care au lasat in urma lor o aroma placuta.




luni, 4 iulie 2011

Rosiile in cosmetica naturala

Suntem in plina vara ( e drept ca ploua si e frig ca-n octombrie, dar va trece....) si rosiile ne zambesc seducator.
Solanum lycopensium-tomata, patlageua sau rosia- contine 80% apa, protide, Fe, P, Na, K, Mg, Zn, Cu, I, B, Ni, Co ( nu, nu-i chiar intreg tabelul lui Mendeleev!), acid citric, acid oxalic, malic si pectic, vit. A, C, K si E, iar culoarea rosie ii este data de carotenul licopin ( de unde ii vine si numele...), un antioxidant care asigura protectie impotriva radicalilor liberi ( motiv pentru care rosiile sunt folosite din plin in curele de dezintoxicare)
 In cosmetica naturala sunt recomandate pentru curatarea tenului gras, cu comedoane, dar si in intretinerea tenului normal si uscat, pentru ca revitalizeaza si vitaminizeaza.
Pentru tenul gras
Masca: se amesteca  cu putina argila ( caolin) pulpa de rosii zdrobita-dupa ce a fost curatata de samburi si coaja pana se obtine o pasta omogena care se intinde pe fata ; se tine 10-15 minute, dupa care se indeparteaza cu apa calduta. Purifica epiderma , inchide porii sireduce sebumul.
Lotiune impotriva cosurilor: sucul proaspatde rosii se amesteca cu 1/2 apa distilata si se aplica sub forma de comprese pe zonele cu problema ( zona T). Se poate folosi zilnic, dar nu este recomandat unei epiderme sensibile din cauza aciditatii.
Doua linguri de pulpa de rosii se amesteca cu o lingura de ulei vegetal. Uleiul de argan este bun pentru orice tip de ten, iar cel de alune pentru tenul gras.Se maseaza usor pana intra uleiul in piele. Dupa 10-15 minute se indeparteaza cu apa calduta.
Pentru tenul uscat:o rosie data pe razatoare se amesteca cu putin amidon pana se obtine o pasta la care se adauga cateva picaturi de ulei vegetal ( de masline de ex.).Se intinde pe fata si dupa 20 de minute se indeparteaza cu apa calduta.Cu acest amestec se pot masa si mainile atacate de detergenti.
Pentru orice tip de ten: 2 linguri de branza proaspat de vaci se amesteca cu o lingura de lapte, o lingurita de ulei de floarea- soarelui ( hidratant) si pulpa zdrobita de la o rosie.Pasta obtinuta se intinde pe fata pentru 15-20 de minute, apoi se indeparteaza cu apa calduta, dupa care se limpezeste cu apa rece.

Intepaturile de insecte se pot calma prin tamponarea lor cu frunze de rosii zdrobite.Si tot cu ajutorul frunzelor de rosii, dar de aceasta data uscate, puteti scapa de invazia mustelor si a tantarilor daca le insirati pe o ata si le agatati la fereastra.

Si probabil ati ghicit: dupa recomandarea rosiilor pentru ingrijirea tenului, urmeaza....un sapun cu piure si suc de rosii...

duminică, 3 iulie 2011

Shea & lavanda

Sapunul  cu lavanda si unt de shea este unul dintre cele caruia nu-i poti rezista: este un sapun natural care miroase bine.Asta este .Obiceiul noostru de a duce intai catre nas bucata de sapun nu prea poate fi schimbat, iar de data aceasta nasul se entuziasmeaza, caci uleiul esential de lavanda, pe langa calitatile sale incontestabile, are si acest merit: isi mentine mirosul.
Argila violet este bogata in siliciu, absoarbe impuritatile si este indicata pentru tenul uscat si sensibil. Si unde mai pui ca se asorteaza perfect cu levantica, dand o nuanta mov albastruie ca a acesteia.

Contine uleiuri saponificate de cocos, palmier, porumb, rapita si tarate de orez, iar la trace am adaugat unt de shea, UE de lavanda si lamaie, apoi l-am impartit, oprind 1/3 alb  si punand in 2/3 din cantitate argila violet pe care am amestecat-o mai intai cu putin ulei. Pentru decor am pus cateva flori uscate de levantica deasupra. Este un sapun cremos, bun de folosit seara pentru a avea un somn odihnitor ( datorita uleiului esential de lavanda)

vineri, 1 iulie 2011

Regal cu caise

cu fructeSi daca tot am inceput seria fructatelor,  am continuat cu caise. Cand spui caise, spui vara, vacanta, arome si soare. Cel putin mie asa mi se intampla, Si a iesit o minune de sapun, cu o culoare apropiata dulcetei de caise-cel putin deocamdata, proaspat taiat, dar care  in mod sigur se va mai deschide.
Caisa contine cantitai masive de vitamina A, grupul de vitamine B,si vitamina C, zaharuri naturale si oligoelemente din beldug: Mn, Fe, P, Ca, S .
Belsugul de vitamina A face din caisa o mare vedeta a cosmeticii naturiste.Intre cele mai cunoscute proprietati fiind acea de intarziere a procesului de imbatranire a pielii.Pentru obraz este tonica si nutritiva.
Uleiul din samburi de caise contine proteine si acizi grasi principali: 65% acid oleic ( omega-9) si 28%  linoleic( omega-6)
Atat prezenta caisei cat si a uleiului din samburi de caisa ajuta la refacerea tesutului, hidrateaza , hraneste si revitalizeaza tenul.
 Contine uleiuri saponificate de cocos, palmier, masline, seminte de struguri, rapita, unt de shea, miere si ulei din germeni de grau,ulei din samburi de caise, piure de caise, UE de bergamot si lamaie.