.Dar teama mea cea mai mare a fost ca nu cumva acest sapun sa aiba in final miros de ciorba de rosii....doar asta m-a putut opri sa nu pun si boia ( pentru culoare) in sapun.
Si pentru ca de aceasta data mirosul m-a preocupat in mod deosebit ( una este sa te speli cu un sapun fara miros si alta este sa te speli cu unul care miroase a ciorba sau a sos de rosii...), am ales ca aroma principala pe cea de cuisoare.
Vechii indieni folodeau cuisoarele pentru tratarea unor probleme dermatologice, ele redand culoarea pielii atunci cand este iritata sau inrosita.
Uleiul esential de cuisoare este indicat pentru tenul gras si acneic, ajuta mult in tratamentul furunculeleor, abceselor, acneei si...scabiei, ajuta la cicatrizarea ranilor infectate, este eficient in cazul mancarimilor puternice ale pielii. Reda elasticitatea pielii, alunga insectele si amelioreaza mancarimile si roseata produse de intepaturile acestora, este antidepresiv si calmeaza migrenele.
Cercetatorul spaniol Juana Fernandez- Lopez a evaluat efectul antioxidant al celor mai utilizate cinci condimente in bucataria meridionala: oregano, cimbru, rozmarin, salvie si cuisoare.Testele efectuate au relevat faptul ca cea mai mare putere de epurare a peroxidului de hidrogen o au cuisoarele si ca tot ele au fost cele carea au avut cea mai mare putere de reducere a gradului de oxidare a lipidelor, adica degradarea acestora sub actiunea radicalilor liberi.
Am pornit de la ideea ca pentru a avea un sapun care sa curete si sa aiba si o spuma buna este nevoie de 30-31% de ulei de cocos, iar pentru stabilitate, de 20-25% ulei de palmier, iar restul, pana la 100% se completeaza cu uleiurile dorite .Eu am ales uleiul de rapita, pe cel din samburi de struguri, de masline si unt de babassu si de shea.
Cantitatea de lichid necesara dizolvarii sodei caustice, am impartit-o astfel: o parte fost lapte, pe care l-am adaugt de la inceput in uleiuri ( merci Reo!), o parte a fost suc de rosii pe care l-am adaugat la trace si, abia cam a treia parte a fost apa in care am dizolvat soda. La trace am mai pus pulpa de rosii mixata fin, smantana, miere si bineinteles UE de cuisoare, dar si o mica lingurita de cuisoare macinate bine.Intr-o treime din pasta de sapun am pus argila rosie.
Dupa ce am turnat totul in forma de chec, am pus deasupra cateva cuisoare, insa la taiatul sapunului am realizat ca nu puteam trece cu cutitul prin ele, asa ca...le-am scos usurel si...am obtinut cateva "gauri de efect", care au lasat in urma lor o aroma placuta.
si oare si hainele vor mirosi la fel ?:))
RăspundețiȘtergere