Bine ai venit pe blogul meu handmade.Vei gasi aici povestea sapunurilor mele, a unor creme cosmetice handmade, dar si tricotaje, retete culinare.

luni, 23 mai 2011

Primii pasi

Daca v-ati hotarat sa faceti sapun singure-prin metoda " la rece", evident, aveti nevoie de cateva ustensile pe care le veti folosi doar in acest scop:
-un vas cu o capacitate de cca 2,5 l din inox sau emailat ( integral, fara nicio ciobitura)
-un alt vas mai mare decat primul (poate fi bol ) in care sa puneti apa fierbine pt. bain-marie.
- un alt vas de cca 1/2 l tot inox sau emailat in care veti dizolva soda .Se poate folosi si un borcan, dar caldura degajata in timpul acestei reactii este atat de mare, incat borcanul se poate sparge.
- cantar de mare precizie (Buna ar fi o balanta farmaceutica)
-recipiente in care sa cantariti ingredientele ( nu cantariti niciodata soda caustica direct in cantar)
-o lingura inox
-un tel in forma de para
-folie alimentara
-paturi pt. acoperirea sapunului.
-daca lucrati cu forme individuale-o cutie mai mare in care sa le puneti inainte de a le acoperi
-Stik blander
-Termometre de bucatarie-2 buc. Unu pt solutia de soda, altul pt uleiuri. Se poate si fara, controland vasele cu dosul palmei, sau lasand totul sa se raceasca (" uitand" de ele).Eu asa procedez.
-Forme.Aici functioneaza la maxim imaginatia fiecareia: forme de silicon pt prajituri, forme de plastic din categoria " galetute pt. nisip", clasicele forme de chec, recipiente de la cutii de lapte ( daca folositi lapte din magazin), inghetata, iaurt, mustar, sapuniere, etc.
-hartie pentru a acoperi blatul pe care lucrati
-ochelari de protectie, manusi, masca
-o sticla cu otet pt neutarlizarea sodei in cazul unui accident nedorit.
*Purtati intotdeauna maneca lunga atunci cand preparati sapunul.
*Deschideti fereastra, porniti hota, dizolvati soda caustica sub hota.Daca timpul permite, iesiti pe balcon.
* NU UITATI: intotdeauna se pune soda caustica in apa sau alt lichid folosit ( lapte, infuzii de plante, sucuri de legume), niciodata invers; soda caustica este avida de apa ( asa am invatat la chimie, va mai amintiti?) si riscul este mare pt. noi.
*Fara copii si animale de companie in spatiul in care va desfasurati activitatea.
*Inchideti telefonul, pt ca nimeni sa nu va deranjeze.
*Aranjati pe blat toate ingredientele necesare, cantarite ( uleiuri) , masurate ( argile, capsule, etc) pt a nu uita ceva.


Procurarea ingredientelor.
Un lucru este clar: sapun fara soda caustica (Na OH), nu se poate face.Cine sustine ca poate, se refera la metoda Melt &Pour, dar si in acest caz, se foloseste un sapun baza, care initial a fost facut.....tot cu soda caustica.Ne place, nu ne place,fara soda nu se poate. In finalul reactiei vom avea o sare, care este de fapt sapunul nostru. Aceasta sare am obtinut-o in urma reactiei dintre  uleiurile vegetale.
Pentru sapunul handmade se foloseste soda de 98-99%.In primele mele incercari, nerabdatoare, in lipsa acestei sode am folosit-o pe cea cu puritate de 70%  si a functionat! am calculat nesesarul cu ajutorul regulei de 3 simpla.Este adevarat insa ca s-a dizolvat mai greu, a ramas o cantitate pe fundul vasului....Va imaginati cred ce incantata am fost cand am procurat ( scrisesem initial " am gasit", dar eu nu am gasit niciodata, altii mi-au gasit!) Nu se compara.
Pentru inceput, aveti nevoie de cateva uleiuri vegetale pe care le gasiti usor: ulei de masline, de palmier, de cocos ( neaparat, fara el putere de spumare si de curatare este redusa). Pentru inceput, personalitatea sapunului va fi data de adaosurile de la tracer: ricin, uleiuri esentiale, miere....
Cand va experimentati, ceea ce de obicei se intampla foarte repede ( asta pentru ca intotdeauna cine se apuca de sapunarit o face din placere!) procurativa si uleiuri mai rare, uleiuri esentiale, argile, etc. Despre procurarea lor am mai scris.

*Alegeti pentru primul sapun o reteta simpla.
Eu am inceput cu o reteta recomandata de Le savon de biscuit:
Le savon du debutant-Olive
-ulei de masline-500g
-NaOH-61g
-apa 190 g.
Eu am mai adaugat o lingura de ulei de ricin, una de miere si coaja de lamaie, la trace. Si a iesit!

                                                   -va urma-            





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu